چهارشنبه, ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹
۰۷:۳۲
۷۰۴
طبقه بندی:
توسعه کاربرد RS
چچ
میراث فرهنگی از فضا
مســتندنگاری به عنــوان پیــش نیــاز انجــام فعالیتهایــی همچــون مستندســازی، حفاظــت و مرمــت، بازســازی و ثبــت آثــار به شــمار مــی رود.
هــدف از مســتندنگاری، ثبــت تصویــری وضعیــت موجــود بنــا یــا اثــر شــامل: آســیبها، فرســایشها، تغییــر شــکلها و ... می باشــد کــه معمولاً بر اثر بالا رفتن سن بنا، بلایای طبیعی همچون زلزله و طوفان، بمباران های جنگی و ... بوجود می آید. مستند نگاری میراث فرهنگی با استفاده از روشهای قدیمـی و بازدیدهای میدانی (روشهای فعال) شامل محدودیتهایی است کـه از آن جملـه می تـوان بـه صـرف زمـان و هزینـه زیـاد و خسـتگی نیـروی انسـانی در فعالیتهـای مسـتندنگاری، عدم دسترسی یا دسترسی دشوار به برخی مناطق صعب العبور و ... اشـاره نمـود. یکی از راه های نوین برای مستند نگاری میراث فرهنگی، سنجش از دور فراطیفی است که به عنوان روش غیر فعال شناخته می شود. می توان ادعا کرد که سنجش از دور، ابزاری انقلابی در مستند نگاری میراث فرهنگی است و در حال حاضر تکنولوژی، از جمع آوری اطلاعات به صورت فعال به سمت غیر فعال می رود و با استفاده از تصاویر فراطیفی که امکان ادغام داده های پوشش زمین، کاربری اراضی، زمین شناسی، ژئوموروفولوژی و ویژگیهای هیدروگرافی را به ما می دهد، می توانیم راحت تر و دقیق تر به مستند نگاری سکونتگاه های انسانی در گذشته بپردازیم. تصاویر فراطیفی از امواج الکترومغناطیس انعکاسی از سطح اشیاء مختلف به وجود می آید و با توجه به این موضوع که هر شیء، متناسب با ویژگیهای ظاهری و مولکولی خود امواج الکترو مغناطیس را به صورت منحصراً بازتاب می کند، این امر امکان تشخیص عوارض مختلف را فراهم می سازد و در نهایت نتیجه حاصل از تصویر برداری فراطیفی، مکعب طیفی است. در این رویکرد با استخراج ویژگیهای مکانی و غیرمکانی از تصاویر فراطیفی و مقایسه این ویژگیها در تصویر قبل و بعد از فرسایش سازه میزان تغییرات و موقعیت آن شناسایی می شود. در ادامه تصاویری از مستندنگاری و شناسایی تغییرات بوجود آمده در چند نمونه از اماکن تاریخی مذهبی شهرهای عراق و سوریه بر اثر جنگ و درگیریهای داعش آمده است.

شکل-1: مستندنگاری تخریب عمدی داعش در کاخ نمرود، یکی از گنجینه های باستانی عراق
.

شکل-2: مستندنگاری تخریب عمدی داعش در معبد «بل»، یکی از گنجینه های باستانی سوریه
.

شکل3-: مستندنگاری تخریب عمدی داعش در دره مقبره ها، یکی از گنجینه های باستانی سوریه
.
بـا وجـود طیـف وسـیعی از آثـار تاریخـی و فرهنگـی موجـود در ایـران کـه یادگارهایـی از تنـوع فرهنگهـا و تمدنهـای کهـن را در سـینه خـود نـگاه داشـته اسـت، هنـوز از روشهایـی در تهیـه مدلهـای هندسـی و نمایشـی آثـار اسـتفاده می گـردد کـه علیرغم دقــت و کیفیــت کــم نســبت بــه روشهــای نویــن، صــرف زمــان و هزینــه زیـاد را نیـز بـه دنبـال خواهنـد داشـت. این در حالی است که مستند نگاری میراث فرهنگی با استفاده از تصاویر ماهواره ای علاوه بر تامین دقت بالا، از نظر زمان و هزینه نیز کاملاً به صرفه می باشد.
منابع:
علی تاجر، ســعید و افشاری آزاد، سمیه، 1392، "بررسی جایگاه مهندسی ژئوماتیک در کاربردهای میراث فرهنگی - باستان شناسی و معماری"، پژوهشهای باستانشناسی ایران
Danti, M., Branting, S. and Penacho, S., 2017. The American schools of oriental research cultural heritage initiatives: Monitoring cultural heritage in Syria and Northern Iraq by geospatial imagery.
Geosciences, 7(4), p.95..